OVER MONIQUE

Na jarenlang vast te lopen in de maatschappij, het herhaaldelijk vragen om hulp, het niet begrepen voelen en keer op keer een andere - niet passende - medische diagnose te ontvangen, kreeg Monique ('75) in 2019 geheel onverwachts te horen dat zij van kinds af aan valt onder de noemer AUTISME SPECTRUM STOORNIS, kortgezegd ASS. Langzaamaan begonnen puzzelstukken op hun plaats te vallen. Ineens was het hebben van een vaste structuur helemaal zo gek niet meer. Die voor anderen soms veel te strakke ordening en het steeds maar vast blijven houden aan de welbekende drie R-en (Rust, Reinheid en Regelmaat) bleken niet alleen een innerlijke passie; ze hadden hun oorsprong in haar altijd aanwezige autisme en ADHD. 

Om in een zeer verwarrende periode in haar leven de regie over het huishouden goed in handen te blijven houden creĆ«erde Monique voor zichzelf een bundel huishoudelijke lijsten. Een eenvoudige lijst voor adressen en verjaardagen, maar ook lijsten voor het bijhouden van boodschappen, het budget en gegevens voor in noodsituaties werden gemaakt. Medische gegevens, een kluslijst en zelfs een lijst voor het geven van zakgeld aan haar drie kinderen. Allerlei gegevens die normaal gesproken voor chaos zorgden, in het hoofd vast bleven zitten of op losse briefjes door het huis (ver)dwaalden. 

Inmiddels zijn alle door Monique gemaakte werklijsten gebundeld in een handig werkboek. Samen met Kelly van STUDIO &KO in Dordrecht ontwikkelde Monique de FAMILY HOME PLANNER; een uniek planboek om elke dag opnieuw het overzicht te kunnen bewaren. Blijvend functioneren door een zelf samen te stellen ochtend- en avondschema, werken volgens een week- en dagplan om in het hoofd en het gezin de nodige rust en regelmaat te bewaren. Zeker - of misschien wel juist - nu in de huidige, verwarrende coronacrisistijd een gebleken must-have.