WINKELEN VOOR DE HELFT

Maandagmorgen. Eindelijk lijkt het er op weer eens een gewone ouderwetse maandagmorgen te mogen hebben. Geen kinderen meer thuis, allemaal naar school en een lege dag voor me. Nou ja, zo leeg als leeg kan zijn. Vorige week nam ik het besluit een kleine verandering in mijn weekplan door te voeren. Niet meer bepakt en bezakt met lege boodschappentassen en -lijst de kinderen naar school brengen, maar eerst de kinderen weg brengen, de fiets thuis weg zetten en dan lopend naar de supermarkt. Niet alleen kan ik zo mijn ommetjes bij blijven houden (zit je al in ons team?), zo creëer ik ook nét even een stapje extra 'lucht' in mijn dag.

Afijn.. vanmorgen dus kinders naar school, fiets thuis, nog even orders afhandelen om direct mee te nemen naar de post en op weg. Wat valt het weer vanmorgen mee! Twee punten extra voor een goede 'mood'. Langs de post, neem ik vandaag een bloemetje mee? Nee, de oude anjers staan na twee weken  nog steeds goed dus door naar het vlees; er staan vanavond taco's op het menu. Wat een prijs toch als je een beetje hoeveelheid mee wilt nemen. Alleen om die gruwelijk hoge prijzen zou je al veel minder vlees willen eten. Wacht eens? Is het deze week niet... Een stukje terug in het schap zie ik een aanbieding voor vleesvervangers staan. Met normaal prijzen van zo'n tweeëneenhalf tot drie euro zijn ze nu geprijsd voor slecht 99 cent per verpakking. Een klein rekensommetje zegt me dat drie pakken 'gehakt' me vandaag 525 gram 'vlees' oplevert voor een prijs van € 2,97. Een pak gewoon gehakt van 500 gram kost me € 3,69. Zouden ze het vanavond merken met al die kruiden en saus er over heen? Voor de voorraad neem ik ook nog twee pakken kaasschnitzels, twee pakken 'kipnuggets' en een pak 'shoarma' mee. Genoeg 'vlees' om de komende week mee op te kunnen vullen.

Brood is met 3 voor € 5,00 standaard in de aanbieding wat me vandaag ook een extra euro oplevert. Óp naar de kassa. Langs de schreeuwende schappen, maar nee, écht niets meer nodig. Halverwege puilen rekken uit van koekjes, eitjes en hazen; de Paasdagen komen er weer aan. Maar niks nodig, dus door. Oei.. zie ik daar nu die luxe fairtrade met een suikerlaag bedekte melkchocolade eitjes gevuld met hazelnootpraliné liggen? En staat er nu echt dat ze maar 99 cent kosten? Dat kan niet waar zijn. Zo'n klein zakje kost toch zeker wel een euro of drie? Maar nee, het kaartje er bij ingestoken zegt toch echt: eitjes praliné. Ach wat. Een luxe mag in deze rotdagen wel een keer. Twee zakjes, áls ze echt maar een euro kosten. Snel naar die kassa nu voor ik nog meer in een verleiding kom.

De eitjes blijken verkeerd geprijsd, maar omdat het de fout van de winkel is krijg ik ze voor die 99 centen mee. Wat een verwennerij! Met twee tassen vol wandel ik de winkel uit, haal vlug die mondkap van mijn gezicht en hap naar frisse lucht. Het weer is nog steeds goed. Prima omstandigheden om een wandeling te maken. Maar ja, die boodschappen. Aan de andere kant.. wat wegen die tassen nu precies? En is het gewicht van de boodschappen vandaag niet heel netjes over de twee tassen verdeeld? Als ik nou eens.. 

In plaats van het pad rechtstreeks naar huis te kiezen, loop ik een ronde van wel drie keer zoveel afstand als direct naar huis. De wegen en wandelpaden zijn leeg, de wereld om me heen is stil. Drie vogels scheren fiks ruziënd langs mijn hoofd. Ik moet er om lachen. Hier kan ik nou van genieten, hier laad ik zomaar een heel klein beetje weer van op. Veelbelovende zonnestralen, kwetterende vogels, straatjes die geveegd worden, een ouder echtpaar wat enthousiast naar me zwaait vanuit hun huiskamerraam. 

Terug naar huis nu; een klein feestje gaat er in mijn hart. Heerlijk luxe eitjes voor een theemoment de komende dagen en een voorraad 'vlees' voor verder deze week. Met misschien nog wel als kers op de taart het totaal uitgespaarde bedrag van maar liefst 17 euro en 85 cent. Feest je een beetje met me mee?

5 opmerkingen:

 1. Ik had vandaag ook zo'n feestje :) Bij de grote gele J. Koffie (het merk wat wij altijd hebben) 2 halen 1 betalen. Blikken soep (we maken meestal zelf, maar een paar blikken in de voorraad is toch wel handig) 3 voor 5 euro. Bijzonder bier (de man is er dol op en hij doet er weken mee) 3 verpakkingen van 6 flesjes halen, 2 betalen.
  Dan nog in de afprijskoeling 4 pakken rundergehakt van 500 gram voor 1 euro per stuk, en 3 pakjes kipfilet (van 200/300 gram) ook voor 1 euro per stuk.
  Zat wel aan een totaalbedrag van 91 euro. Iets meer dan in de planning zat, maar dat zie ik de komende weken vanzelf weer terug.
  Was ook helemaal blij :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad heel herkenbaar, de aanbiedingen meenemen die je normaal gesproken ook in huis zou halen, maar nu met een wel heel lekker voordeel er aan vast. Aan de andere kant maakt het je ook wel weer heel erg bewust van het feit dat je normaal dus eigenlijk veel te veel voor de artikelen betaald..

   Verwijderen
 2. Beste mensen, denken jullie dan nooit hoe dat het komt dat die prijzen zo laag zijn ? Gewoon omdat de teler, de boer, .... niet de centen krijgt die zijn zware job verdient !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zal wel komen omdat mijn vader ook boer was, maar bij het lezen van dit blog bekroop mij dezelfde gedachte.
   Wat ik het allervreemdst aan de situatie vind is dat bijv. een kippenboer met een beetje goede wil 6 ct. voor een ei krijgt, maar dat de supermarkt gerust 30 ct. ervoor vraagt. En zo zijn tientallen vergelijkbare voorbeelden te vinden.
   We kunnen rustig concluderen dat er iets heel erg fout zit met de voedselvoorziening; telers worden gedwongen om te producewren tegen bodemprijzen en een grote groep consumenten is niet in staat om 'eerlijke' prijzen te betalen en de winsten van de levensmiddelenhandel rijzen de pan uit.

   Verwijderen
  2. Daar denken we juist erg over na Patrick, vandaar dat er niet elke dag vlees en zo veel als mogelijk biologisch of rechtstreeks van de boer gegeten wordt. Dit is alleen niet overal zo eenvoudig te realiseren (stadsleven) en als de knip nagenoeg leeg is ben je maar wat blij als je zo'n aanbieding kunt scoren. Het is niet altijd ondoordacht, soms is het eenvoudigweg een nood. Dank je wel voor je reactie!

   Verwijderen