VERLIES

Met excuses dat ik even uit ben gevallen en niet zo veel aan het schrijven ben geweest. Het is niet zozeer de vermoeidheid van de lockdown (dat lijkt - nu die nagenoeg voorbij is - eindelijk zijn ritme te hebben gekregen), maar meer ook door een verlies in onze familie. Ik heb echt respect voor al die ondernemers en bloggers die hoe dan ook door kunnen gaan als er iets ingrijpends is gebeurt, maar ik kan dat eenvoudigweg niet. Mijn hoofd en hart waren even zo verdrietig dat een ondersteunend bericht er gewoon niet zo van kwam. Maar vandaag doe ik weer een poging, het leven gaat immers door.  

Afgelopen maandag zijn we weer een nieuwe week en maand begonnen; mooie momenten om (opnieuw) iets nieuws op te starten. Een tip die ik je graag mee wil geven is het gaan noteren van al je uitgaven. In de Family Home Planner vind je in elke nieuwe maand twee lege lijsten voor het bijhouden van alles wat er qua financiën binnen komt, maar ook wat er weer uit gaat. Prima en leuk natuurlijk, maar waar is het bijhouden van mijn financiën allemaal goed voor? En hoe zorg ik er voor dat ik er niet uren per week panisch mee bezig ben?

De grootste reden om meer grip op je financiën te hebben is natuurlijk om eventuele schulden buiten de deur te houden. Geloof me: daar zit je niet op te wachten! Dat kan ik je uit ervaring vertellen. Dus is het zaak goed te weten wat er binnen komt en wat er elke maand vast van je rekening moet worden betaald. Om hier zicht op te krijgen is het bijhouden van je uitgaven echt van essentieel belang. En hier een begin mee maken is eigenlijk heel eenvoudig. Ik denk zelfs dat je nu in de lockdown een betere kans van slagen hebt nu je niet elke dag naar een winkel kunt. Dus wil je meer grip op je geld en zelfs wat over houden om een buffer op te bouwen? Start dan alsjeblieft vandaag nog met het bijhouden van je inkomsten en uitgaven. Het zal je ogen openen!

En zo eenvoudig is het: neem vanaf vandaag bij elke uitgave de bon van je uitgaven mee naar huis. Schrijf thuis het bedrag direct in je Family Home Planner, stop het bonnetje in de juiste maand tussen het boek om het in de avond even te doen, noteer het in een schrijfschrift of Excel-bestand. Laat het bonnetje niet slingeren, maar noteer zo snel mogelijk je uitgaven van de dag. Nogmaals: tijdens de lockdown zullen je uitgaven niet zo hoog zijn als in het oude normale leven het geval is geweest, dus nu is echt een ideaal moment om er mee te beginnen.

Bij ons worden de uitgaven al jaren achtereen genoteerd waardoor ik precies weet welk bedrag er op de rekening staat en welke uitgave ik beter wel of toch beter nog even niet zou kunnen doen. Maar hoe is dat bij jou. Heb jij - eerlijk onder ons gezegd - grip op je financiën? Of zie je liever dat onderdeel van je huishouden niet onder ogen? Juist dán nodig ik je van harte uit mee te doen met deze eenvoudige eerste stap naar een gezonder financieel leven. Doe je met ons mee?

2 opmerkingen:

 1. Gecondoleerd met het verlies van jullie familielid. Zoiets hakt er altijd in. Het gekke is dat de wereld doordraait terwijl je eigen leven stil staat.

  Opschrijven wat er uitgaat heb ik lang gedaan. Soms denk je dat je weinig uitgeeft maar alle kleine beetjes samen,maken een grote uitgave. Ik weet dat ik daar wel eens van schrok.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Marie..

   Klopt. Een eerste inzicht in je uitgaven is het noteren ervan. Geld verdwijnt sneller dan je denkt.

   Verwijderen