SCHOONMAAKDOEKJES

Je hebt me laten weten dat je - nu je geleerd hebt je eigen allesreiniger te maken - ook graag eigen schoonmaakdoekjes wilt gaan gebruiken. Wat leuk! Het maken van je eigen schoonmaakdoekjes is een heel leuk en vooral ook makkelijk werkje om tussendoor te doen. Zelf maakte ik veel van die doekjes terwijl ik in de wachtkamer van een arts of verloskundige op mijn beurt zat te wachten. Maar ook nu, nu ik met al het thuisonderwijs weinig tijd heb om me goed te kunnen concentreren op een wat lastiger patroon maak ik graag weer een paar nieuwe, schone sopdoekjes. Natuurlijk help ik je graag op weg met een eenvoudig breipatroon wat je er keer op keer bij kunt pakken. 

Voor mijn eigen schoonmaakdoekjes gebruik ik graag een bolletje (eco) katoen, wat ik - als de voorraad leeg begint te raken - momenteel goed online via Marianne's Breiboetiek in huis kan halen. Hier op de foto zie je mijn doekjes gemaakt van Scheepjes Mighty, een combinatie van jute (32%) en katoen (68%). Kies voor de doekjes een kleur uit waar jij vrolijk van wordt, wat jou een boost geeft als je er mee schoon mag maken en je zult zien dat het op orde houden van je huishouden echt een pretje begint te worden. 

Ben je een beetje bekend met breien? Het volgende patroon is heel eenvoudig te volgen en je hebt er maar een paar basissteken voor nodig: steken opzetten, recht breien, een steek omslaan (gat maken), een steek samen breien en afhechten. Weet je van vroeger nog hoe die steken gaan? Zoek anders via Youtube naar filmpjes met de basissteken of geef mij even een seintje. Samen komen we er ook zeker wel uit.

Benodigdheden:

     - 1 bol Scheepjes Mighty, breipennen nummer 5

Het patroon:

     - zet 4 steken op
     - brei 4 steken recht
     - brei 2 recht, sla 1 keer om en brei recht tot en met de laatste steek
     - herhaal de vorige stap tot dat je 45 steken op je pen hebt staan
     - brei 1 steek recht, brei twee steken samen, sla 1 keer om, brei twee steken samen en brei recht tot en met de laatste steek
     - herhaal de vorige stap tot dat je nog 5 steken op je pen hebt staan
     - brei 2 steken recht, brei twee steken samen en 1 steek recht
     - hecht 4 steken af en werk de losse draadeinden weg

In de FAMILY HOME PLANNER vind je diverse pagina's om je eigen notities te kunnen maken. Ik raad je niet alleen aan het patroon van de schoonmaakdoekjes er in op te schrijven, maar zeker ook het recept voor het maken van de allesreiniger. Zo hou je alles netjes binnen handbereik.

Succes!

6 opmerkingen:

 1. Ik heb een flinke stapel van deze doekjes. Ik vind ze prettig werken. Ook een lekker klusje om te breien inderdaad als je wst om handen wil hebben en je hoofd er niet bij hoeft te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn dat je je patroon weer geeft!
  Ik heb er inmiddels ontelbaar veel gebreid sinds ik het patroontje met garen van je kreeg.
  Wat me wel verbaasd is dat je garen kiest wat maar op 30 graden gewassen kan worden.
  Zelf let ik altijd goed op of het op 60 graden wasbaar is.
  Zoals deze:
  Adina is prachtig 100% katoen en op 60 graden wasbaar....
  https://www.ea-creatief.nl/c-5295726/rellana-adina/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank voor de link Franca!
  Ik moet je eerlijk bekennen dat de doekjes gewoon met de 60 graden was van handdoeken en mondkapjes mee gedraaid worden. Lekker schoon en verder niks mis mee. Het kan dus wel ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat wist ik niet.
   Ik denk dat ik het ook niet gedurfd had.
   Maar in dat geval hoef je ook geen speciaal garen te kopen!

   Verwijderen
  2. (Er was ook echt wel lef voor nodig hoor..) ;o)

   Verwijderen