GEZOND DE WEEK DOOR

Heb je via mijn instagram stories onze 'foodhaul' van de afgelopen weken voorbij zien komen? Er kwamen via social media een hoop reacties en vragen over binnen, vandaar dat ik er vandaag een bericht over schrijf. De reacties varieerden van 'oh wat een berg' tot 'wat mag dat wel niet kosten'. Maar ook vragen over hoe ik geen groenten of fruit 'over datum' laat komen en 'hoe krijgen jullie alles op'.

Zoals wel bekend maak ik één keer in de week een planning van wat we de week erna zullen gaan eten. Eerder keek ik er de online reclamefolders op na, tegenwoordig wacht ik tot ik via Whatsapp de laatste aanbieding van onze lokale groenteboer binnen krijg. Deze heeft elke week een samengesteld fruit- en groentepakket in de verkoop; makkelijker kan haast niet. Het fruitpakket bestel ik zo goed als klakkeloos, maar vul het nog wel aan met een paar extra bananen of ander stuks fruit. Het groentepakket bekijk ik iets secuurder, gezien de soms 'picky eaters' in het gezin. Eén keer in de week een groente die ze niet lusten krijg ik er nog wel doorheen, maar twee of meer dagen achter elkaar? Dus check ik wat er in het groentepakket zit, bestel het ook 'klakkeloos' of maak een eigen lijst van groenten die ik wens.

Met de agenda naast me kijk ik welke dagen we druk zijn of welke juist niet. Zo in de lockdown zijn er gelukkig even niet veel drukke dagen in die agenda te bespeuren, dus komt er hier en daar een nieuw gerecht op tafel. Hebben we het wel druk, dan staat er een niet al te bewerkelijke maaltijd op het menu. Voor zoveel als kan komen zachte groenten aan het begin van de week, de wat hardere of lang te bewaren groenten worden aan het einde van de week gegeten. Ook een soep wordt vaak aan het einde van de week gegeten; zo maken we de restjes groenten van de week ervoor heel makkelijk op.

Door vooraf wat te puzzelen heb je in de week geen omkijken meer naar wat je moet eten. In de ochtend doen je een check; wat moet er eventueel uit de vriezer? Verderop in de dag hoef je je niet meer druk te maken en suf te verzinnen wat je klaar te maken hebt en een laatste run naar de supermarkt is op deze manier ook verleden tijd.

Of de kosten niet de spuigaten uit gaan lopen? Nee, want nu je alle groenten en fruit voor de week in huis hebt en elke maand je boodschappen laat bezorgen kom je haast geen supermarkt meer binnen (misschien één keer per week voor vlees(waren) en/of wat kaas). Alle verleiding om iets extra's te kopen is hiermee verdwenen. Daarbij vervangen al die vitaminebommetjes het koekje of snoepje bij de thee. Tig keer gezonder en de verpakkingen koekjes en snoepjes blijven dicht..

Staar je bij het maken van een groente- of fruitbestelling niet blind op de 'hoge' prijs. Deel het bedrag reëel door het aantal leden van het gezin en bedenk wat de versheid van de producten voor jullie kan betekenen. Ben je maar alleen of met z'n tweetjes? Is je gezin niet zo heel erg groot? Probeer manieren te verzinnen om de groenten langer te bewaren, zoals vriezen, wecken of fermenteren en 'stretch' op deze manier direct je budget een beetje mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten