TULBAND MET KRENTEN EN ROZIJNEN (RECEPT)

Net zoals onze grootouders het vroeger deden: het zelf bakken van koekjes, brood en andere heerlijkheden. Zou je dat ook niet willen? Ik ben er helemaal weg van. Recepten vanuit de basis klaargemaakt, nagenoeg zonder de welbekende pakjes en zakjes met allerhande gefabriceerde goedjes. Om jullie inzicht te geven in hoe je heel eenvoudig zelf allerlei lekkernijen klaar kunt maken deel ik vandaag een recept van een tulband met krenten en rozijnen, ideaal voor dagen rondom Kerst. Durf jij het aan?

     - 300 gram (glutenvrije) bloem
     - 70 gram boter
     - 2 eieren
     - 2½ deciliter melk
     - 20 gram gist
     - 100 gram krenten
     - 100 gram rozijnen
     - 50 gram sucade
     - 1 theelepel zout
     - (glutenvrij) paneermeel

Van de bloem, gesmolten boter, eieren, melk, gist en het zout gistbeslag maken en laten rijzen (maximaal 3 uur). Vervolgens de overige ingrediƫnten toevoegen. Een tulbandvorm aan de binnenzijde met boter besmeren en met paneermeel bestrooien, daarna voor ongeveer 2/3 met het mengsel vullen en tegen het uitdrogen van het deeg met een doek of een enige keren dubbelgevouwen papier bedenkt, op een matig warm plaatsje zetten tot het deeg weer nagenoeg tot aan de rand van de vorm gerezen is. Dan de tulband in een goed warme oven in ongeveer 45 minuten gaar bakken.

(In plaats van paneermeel (gluten) kan er ook (glutenvrij) bloem gebruikt worden)

2 opmerkingen:

  1. Heerlijk Monique, zo'n tulband! En echt, bakken is zo moeilijk niet. Hier ook team zelf maken, eigenlijk altijd zonder pakjes of zakjesšŸ˜‹

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is een sprong wagen en dan zien dat het zelf maken helemaal zo moeilijk niet is als het lijkt. Eenmaal de smaak te pakken komt er steeds een beetje meer zelfgemaakt bij. HĆ©Ć©rlijk!

      Verwijderen