KLAAR VOOR KERST

Eerlijk? Ik snap er niet zo veel meer van. Waar ik ook maar kijk, welk tijdschrift ik ook maar in handen krijg, het lijkt wel of we dit jaar met Kerst nog meer dan anders over de top moeten gaan. Lichtjes van boven tot onder, van binnen naar buiten, cadeau's zo groot en duur als je je maar kunt bedenken en een sjieker dan sjiek diner van tig gangen met veelal futuristische culinaire hoogstandjes a la Masterchef. Is het écht zo nodig om (met name) dit jaar zo extreem uit te pakken? Eigenlijk heb ik nooit begrepen waarom we met de Kerstdagen moeten eten of we de dagen erna niets meer voorgeschoteld krijgen; ik hou het liever bij eenvoudig. Eenvoudig, maar goed.

Dit jaar heb ik - net als voorgaande jaren - gekozen voor een oudhollands menu. Wél drie gangen, maar eenvoudig en budgetvriendelijk. Kijk maar:

     Voorgerecht - soep
     Hoofdgerecht - aardappelen, sperziebonen, rollade
     Nagerecht - ijs

Bij de plaatselijke poelier werd twee weken terug al een mooie kiprollade besteld, groot genoeg om er twee dagen van te kunnen eten. We beginnen dan op Eerste Kerstdag het diner met een eenvoudige, lichte soep. Net genoeg om onze buiken wat op te warmen na de winterse wandeling die we hopelijk net daarvoor nog hebben gemaakt. Na de soep wordt de rollade verder klaargemaakt en serveer ik er in de oven gebakken aardappeltjes en gekookte sperzieboontjes bij. Als extraatje maak ik op voorhand alvast een appelcompote en kruidenboter klaar. Meer dan genoeg! Als toetje hebben we een klein stukje roomijs met nootjes en karamel: zie dit als een door de jaren heen gegroeide traditie. Dit ijs wordt bij ons namelijk alleen voor de Kerstdagen in huis gehaald. Raar? Nee hoor, zo blijft het vanzelf een bijzondere traktatie waar we graag naar uit kijken  ;o)  Stress om alles in huis te halen heb ik niet: in de afgelopen weken zijn langzaamaan alle producten al gekocht en hebben we - behalve de appels voor de compote - nu alles al in voorraad liggen.

Na het diner hebben we onze buiken vol, maar puilen we niet uit van een overdaad aan voedsel. We houden het immers simpel, eenvoudig en klein. Waar het ons om gaat zijn de mensen met wie we de maaltijd mogen delen. En of dat nu ons eigen gezin, een familielid, vriend of buur is maakt niet uit. Het gaat om het gezelschap, de warmte en liefde wat op zo'n moment met elkaar mag worden gedeeld.

Hoe kijken jullie naar komende feestdagen? Ga je over de top, pak je dit jaar extreem uit of houd jij het net als ons gewoon bij.. 'gewoon'?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten