GOED VOORBEREID

Met een warme kop thee en de laatste pepernoten die we nog in huis hebben pak ik er mijn planner en de nieuwste reclamefolders bij. Tijd voor het uitzoeken wat we deze week gaan eten. Ken jij de voordelen van het vooruit bepalen wat je later in de week op tafel gaat zetten?

Wat voor mij het meest opvalt is toch wel de rust die ik later in de week ervaar. Doordat ik elke zondagmiddag even aan tafel ga zitten om een paar maaltijden voor later in de week te bepalen, hoef ik me er in de week zelf niet druk meer om te maken. Elke morgen als we voor het ontbijt naar beneden zijn gekomen sla ik mijn planner open en check mijn gemaakte weekmenu. Het enige wat ik op dat moment nog hoef te doen is na te kijken of ik misschien wat vlees of vis uit de vriezer heb te halen, verder zou ik alle boodschappen voor de maaltijd al in huis moeten hebben. 

Bij het bepalen van mijn weekmenu kijk ik namelijk eerst wat we nog in de vriezer aan voorraad hebben liggen. Vlees, vis, groenten, kliekjes. Dat wat ik die week kan gebruiken krijgt een plekje in de planning. Daarnaast controleer ik de aanbiedingen bij één of meerdere plaatselijke supermarkten en bepaal waar ik in die week het meeste voordeel weg kan halen. Mijn voordeel; ik kies alleen die producten die ik voor de komende week nodig heb. Dit brengt me dan ook direct bij het tweede voordeel van het maken van een weekmenu: je zult al snel merken dat je geld over houd. 

Door op voorhand te bepalen wat je op tafel wilt zetten en (deels) gebruik te maken van je voorraad* blijven kosten lager. Daarbij hoef je maar één keer in de week naar de supermarkt, wat de verleiding steeds een extraatje in je boodschappenmand of -kar te leggen ook sterk verminderd. Alles bij elkaar een behoorlijke win-win denk ik zo. Heb jij al eens gedacht aan het opstellen van een weekmenu? Of misschien heb je hier al ervaring mee?

*Hier gaan we later verder op in

1 opmerking:

  1. Inderdaad, dat geeft echt veel rust . Ik maak sinds kort ook een week menu waar ik zo mim mogelijk vanaf probeer te wijken. Het scheelt stress, tijd en geld !

    BeantwoordenVerwijderen