ZONDER HAMSTEREN TOCH GOED VOORBEREID

Het is half tien als ik met een kop heerlijk dampende vers getrokken pepermuntthee mijn stoel onder de eettafel schuif. Boodschappen gedaan en opgeborgen, een moment voor mezelf. Wat leuk dat jullie weer zo allemaal mee willen kijken!

Vaak denk ik nog terug aan het begin van de eerste coronagolf en de daarbij horende lockdown. Media stond niet alleen vol met berichten over het aantal besmettingen en de te betreuren sterfgevallen, maar zeker ook met het (wezenloze) hamstergedrag van menigeen. Meters lege schappen. Ondanks dat ik een volledig gezin te verzorgen heb, heb ik geen moment het idee gehad om als een gek de winkels leeg te gaan roven. Waarom zou ik?

Nu we mogelijk aan de voet van een tweede lockdown staan ben ik wel een beetje bang dat ik straks weer voor een paar lege schappen kom te staan. Hoewel het naar mijn idee écht niet nodig is om te hamsteren, denk ik dat er weer genoeg mensen zijn die in paniek de winkels leeg zullen roven. Wil je weten waarom ik me geen zorgen maak over of ik mijn gezin nog wel goed kan blijven verzorgen in een eventuele nieuwe lockdown (of welke andere calamiteit die 'huisarrest' vereist)? Het zit zo:

Elke keer wanneer er boodschappen gedaan dienen te worden (één keer in de maand, plus één keer in de week) neem ik bijvoorbeeld één pakje paracetamol, een pakje soda of een pak bloem mee naar huis. Niet omdat ik dat op dat moment nodig heb, maar wel om er voor te zorgen dat ik voor nood wat achter de hand heb. Dit kun je ook doen met bijvoorbeeld een blik soep, een pak luiers of doosjes lucifers. Door bij elke boodschap één of twee lang houdbare artikelen mee te nemen die je op dat moment niet nodig hebt, maar in een normale situatie wél altijd gebruikt, bouw je stukje bij beetje een kleine noodvoorraad aan.

Je hebt geen plek om al die boodschappen een plek te geven, zeg je? Geen gangkast ter beschikking of lege kast ergens in de schuur? Dat hoeft ook zeker niet. Je zou bijvoorbeeld op zolder een krat neer kunnen zetten, een doos onder een bed kunnen schuiven of een plank hoog boven in een kast kunnen gebruiken. Het hoeft ook niet veel te zijn wat je als voorraad bij elkaar wilt bewaren, maar zo voor een dag of twee, drie wat proviand en medicatie is misschien helemaal niet zo'n gek idee. Of wel?

1 opmerking:

  1. Doe ik inderdaad ook zo. En bestel ik online dan gooi ik meteen wat "extra" in het winkelmandje. Gaat in de voorraadkast. Zo zitten we nooit zonder medicatie, drogisterij-artikelen of eten.

    BeantwoordenVerwijderen