ELKE DAG HETZELFDE LIEDJE

Heerlijk vind ik het om elke dag al van te voren te weten hoe mijn ochtend grotendeels zal gaan. De wekker, het wakker worden, aankleden en ontbijt gaan zo goed als elke dag in hetzelfde ritme. En dat geeft rust. Niet alleen voor mij, maar zeker ook voor mijn middelste. 

De grootste verandering die ik een jaar geleden maakte was het eerder zetten van mijn wekker. Om 5:45 uur gaat nu elke dag mijn wekker af. Elke dag, dus ook in het weekend. Je zult waarschijnlijk zeggen: "Wááát?! Die toch al zo spaarzame tijd expres verkorten om nog voor dag en dauw mijn bed uit te gaan?" Ja, echt. En ik kan je zeggen: samen met het direct leeg drinken van een glas water wat al voor me klaar staat is het misschien wel het beste wat ik in lange tijd voor mezelf heb gedaan. Het vroeg in de ochtend wakker worden hééft namelijk zijn voordelen.

Om te beginnen kan ik op mijn gemak wakker worden, zonder direct geconfronteerd te worden met de stortvloed aan woorden en vragen van mijn peuter of wervelwindkind. Gewoon even wakker worden, een glas (lauw) water drinken, me opfrissen en aankleden. Blijft het bij de kinderen nog stil in de kamers, dan glip ik vast naar beneden om alles klaar te zetten voor het ontbijt. Heb ik dan nog steeds geen teken van leven en een paar minuten over? Dan is er altijd nog een boek, ontspannen muziekje of warme kop thee waar ik in alle rust van kan genieten. Rust die in mijn toch altijd al drukke hoofd echt meer dan welkom is.

Wil je ook je dag wat rustiger beginnen? Probeer dan zeker eens je wekker een half uur of drie kwartier eerder te zetten. Het is de eerste dagen écht wel even wennen, maar na een dag of vijf, misschien zes begin je al op te merken dat het steeds makkelijker zal gaan. Je kunt er voor kiezen je eerst op te frissen en aan te kleden, maar het kan natuurlijk ook dat je in alle vroegte eerst naar beneden glipt om pas later, direct met de andere gezinsleden je op te frissen. Het is aan jou, het is wat jou het beste past.

Verzin voor jezelf een vaste ochtendroutine, eentje waar je steeds opnieuw weer op terug kunt vallen. Maak een tijdspanne van wat je voordat iedereen naar school of werk vertrekt gedaan wilt hebben. Denk aan het op tijd ontwaken, opgefrist en aangekleed ontbijten, medicatie, meditatie, een was laten draaien of de aardappels alvast schillen. Er kan in de ochtend echt al een heleboel worden gedaan. Maar ook nu weer: doe alleen wat werkt voor jou.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten