HET MAKEN VAN EEN PLAN

Oh, wat kostte het me altijd een partij moeite om in een drukke, chaotische week te blijven schakelen. Had ik veel verplichte afspraken, moest ik me weer eens door stapels papieren heen werken of liepen we over door opkomende feestdagen: je kon er je klok op gelijk zetten dat het huishouden in no-time verslofte. Mijn goede voornemen nu eindelijk eens de boel aan kant te houden glipte steeds opnieuw weer door mijn vingers. Waarom lukte het mij nou niet?

De boosdoener bleek de chaos in mijn hoofd, het niet op een rijtje kunnen houden wat op dat moment echt nodig was. Zie het als een knooppunt op de snelweg, maar dan zonder wegwijsborden waar je het beste heen kunt gaan. Je weet heel goed zelf de weg, maar hebt eenvoudig een kleine reminder nodig hoe die ook alweer was. Zo gaat dat ook met mijn huishouden. Ik wéét wat er allemaal gedaan kan worden, maar door drukte, onverwachte omstandigheden of allerlei geregel kan ik me in de chaos de juiste volgorde niet herinneren. Wat is op dit moment belangrijk, wat kan wachten tot een latere tijd? Nu ik gebruik maak van een weekplan heb ik in mijn hoofd, maar zeker ook in mijn lijf, veel en veel meer rust gekregen.

Wil jij net als mij ook een rustgevend weekplan in elkaar zetten, dan kan dat al heel eenvoudig. Noteer om te beginnen alle huishoudelijke klussen die je elke week weer gedaan wilt hebben. Denk bijvoorbeeld aan het doen van de boodschappen, je wasgoed, strijkwerk of stofzuigen. Maar ook minder voor de hand liggende klusjes zoals het poetsen van schoenen, herstelwerkzaamheden of een bezoek aan de bibliotheek. Op welke dag en in welke frequentie zie je dat het liefst gedaan?

En dan begint het puzzelen. Zet één dag in de week weg als dag met niks; een dag om te ontspannen en je gedachten de vrije loop te laten gaan. Zondag zou hier een geschikte dag voor kunnen zijn, maar als je op die dag ander werk te doen hebt, kan het ook gerust een maandag of donderdag zijn. Maar néém die tijd. Schik daarna zo reëel mogelijk de overige klussen over de dagen en ga van start. Begin met het volgen van je eigen plan. Dag voor dag, 'one step at the time'. Blijkt bij het afwerken van je taken dat het toch niet helemaal lekker loopt (een ochtendklus vraagt je te veel energie waardoor de middagklus veel te zwaar op je schouders valt), stel je lijstje dan gewoon een beetje bij. Nét zo lang tot jouw lijst als jouw jas om je heen past.

In de Family Home Planner vind je naast alle zelf in te vullen werklijsten ook een paar voorbeeldlijsten; lijsten die ik op het moment van publiceren zelf gebruikte. Zie ze als een leidraad, een ideeënbox om je eigen passende weekplan te maken. Krijg je al de kriebels door alleen maar te dénken aan zoveel structuur in je week of denk je juist dat zo'n vast plan jouw weg naar meer rust en structuur zou kunnen zijn? Ik ben benieuwd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten