ZOMAAR EEN ZATERDAGMORGEN

Een vrije zaterdagmorgen, het begin van twee dagen niets op het program. Een huishouden wat dankzij mijn wekelijkse planning helemaal aan kant is, dus alle tijd om ons bezig te houden met dat waar we zelf zin in hebben. Deze ochtend besluit ik twee verse broden te gaan bakken.

Met nog geen hand vol aan ingrediënten die in de basis hier altijd al in huis zijn staat alles binnen no-time klaar om gemengd te worden. Op de ouderwetse manier, precies zoals oma dat vroeger deed: hand er in en kneden maar. Morgen zal ik vast wat last van mijn 'spierballen' krijgen, maar hey! Een bezoek aan de sportschool wordt op deze manier wel uitgespaard  ;o)

Het heeft wel iets, het knijpen en kneden in de eerst nog wat natte smurrie. Met die vieze handen kan ik geen kant op, dus blijf ik staan waar ik sta, kneed rustig door en laat mijn gedachten even heerlijk de vrije loop. Spaar ik hier nu ook gewoon een lesje yoga uit? 

Al gaande begint het goedje echt een deeg te worden en is het tijd om de gluten een flink pak op hun donder te geven. Wakker schudden die boel, zo leerde ik inmiddels wel van het één en ander aan kookprogramma's van tv. Had ik nog ergens met iemand wat goed te maken, dan heb ik dat er inmiddels ook wel uit kunnen slaan. Een babbel met een psych wordt hiermee ook direct van tafel geveegd. 

Tijd om te rijzen. Het deeg krijgt een uur de tijd om alle net ontvangen agressie los te laten en op te bollen tot een majestueus volume. Ik kan me in die tussentijd mooi even terugtrekken met een kop dampende thee en een handwerk wat vanwege nodige bezigheden tot op heden nog niet echt wilde vlotten. Tijd voor mij.

Terwijl ik na het breien en de thee de oven op laat warmen was ik met de hand de mengkom en schalen schoon en schuif vervolgens de bakblikken mijn oven in. Langzaamaan begint het huis zich te vullen met de heerlijke geur van vers gebakken brood en na drie kwartier mag ik twee prima broden uit de oven tevoorschijn halen.

Lunch is vandaag een traktatie: een dikke snee vers gebakken brood met jam of alleen maar een laagje boter. Genieten met een grote 'G'. En misschien nog wel een hele leuke bijkomstigheid hierbij: voor de kosten hoef ik het echt niet te laten. Een pak bloem (€ 0,38), de volle melk (€ 0,69), het verse gist (€ 0,46) en het zout (€ 0,06) komt samen op € 1,59. Deel dit door twee en je hebt voor € 0,80 een heerlijk vers basisbrood gebakken.

Oh.. de kosten voor het verwarmen van de oven zeg je? Elf cent. Daar hoef ik het dus ook niet voor te laten  ;o)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten