GESTOOFDE BIETEN OF KROTEN (RECEPT)

Bieten uit eigen tuin. Wat kan daar nou tegenop?
Hoewel bieten eigenlijk het hele jaar door verkrijgbaar zijn, smaken ze toch wel het lekkerst als ze echt in het seizoen zijn: juli tot en met oktober. Voor een heerlijk ouderwetse kost vind je vandaag een recept welke ik zelf altijd gebruik:

     - 1 kilo bieten
     - water
     - azijn
     - suiker
     - peper
     - kruidnagelen
     - bloem of aardappelmeel
     - 25 gram boter

Als de bladeren nog niet verwijderd zijn, moeten zij worden afgesneden. Dit moet geschieden enkele centimeters boven de stengelvoet, om te voorkomen, dat het rode vocht uit de wortel wegvloeit en deze bleek wordt. Om dezelfde reden moet men zorgen het worteleinde niet af te breken of het huidje te beschadigen. De bieten even afspoelen en met ruim kokend water zonder zout opzetten en gaar koken. De kooktijd is precies 1 uur. Daarna de bieten afgieten, ze direct in koud water zetten en vervolgens stropen en nog even afspoelen. De schoongemaakte bieten in plakjes snijden of schaven, met wat water, boter, azijn, suiker, peper, kruidnagel en iets zout opzetten en even laten stoven. Het vocht binden met aangemengde bloem of aardappelmeel.

Ook kunnen de bieten rauw geschild en in plakjes gesneden worden. Ze moeten in dat geval iets langer stoven (25 à 30 minuten).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten